a
Behandelaanbod

Behandelaanbod

Het ontwikkelen van klachten kan iedereen overkomen. Veel mensen wachten te lang voor ze om hulp vragen. Psychische klachten hebben veel effect op het dagelijks functioneren, het kan bijvoorbeeld het werk belemmeren en de interactie met anderen.

Therapie is voor mensen die hun klachten willen leren begrijpen en de klachten willen verminderen d.m.v. verandering. De klachten worden gediagnosticeerd volgens de DSM-5. De volgende klachten worden behandeld:

 • Depressie:  wanneer er een langere tijd sprake is van een sombere stemming, kan er sprake zijn van een depressie.
 • Paniekstoornis: paniekaanvallen zijn vaak kortdurend, maar worden als erg heftig ervaren. Er is vaak geen directe aanleiding voor de angst, echter is de angst aanwezig en belemmerend. Ook zijn er lichamelijke sensaties aanwezig, zoals hartkloppingen, transpireren, benauwdheid. Als gevolg vindt er vaak vermijding plaats.
 • Sociale angst: mensen met een sociale fobie vinden het moeilijk om in contact te zijn met anderen, ze zijn bang bekeken, bekritiseerd of vernederd te worden. Ze zijn veel bezig met wat een ander over hen denkt. Ze zonderen zich ook vaak af, terwijl er wel een wens is zich te mengen in sociale situaties en interactionele relaties aan te gaan.
 • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS): GAS is een stoornis die gepaard gaat met angst op veel gebieden in het dagelijks leven, zoals de financiën, vriendschappen, gezondheid, werk, studie etc. Dit gaat gepaard met overmatig piekeren en catastroferen. Mensen met GAS leven constant in angst en spanning.
 • Obsessief compulsieve stoornis (OCS): OCS bestaat uit obessies en compulsies. Obsessies zijn gedachten die zich dwangmatig opdringen en ongewenst zijn. Er is geen controle meer over de gedachte. Een compulsie is een dwanghandeling die wordt uitgevoerd vanwege de gedachte. Dit werkt vaak stress reducerend, echter is het maar tijdelijk. De dwanggedachten en -handelingen nemen veel tijd in beslag en worden als onprettig ervaren.
 • Ziekteangst stoornis: mensen maken zich overmatig zorgen over hun lichamelijke klachten, of maken zich overmatig zorgen over het ontwikkelen van klachten of het hebben van een ziekte. Ze hebben hun leven er ook op aangepast, door bijvoorbeeld minder te bewegen, anders te eten, situaties te vermijden etc.
 • PTSS: er is sprake van een enkelvoudige PTSS als er naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis klachten ontstaan. Het lukt niet goed om de draad op te pakken na de gebeurtenis. Mensen ervaren herbelevingen en nachtmerries. Op dit moment wordt complex trauma nog niet behandeld in de praktijk.
 • Gestagneerde rouw: het verliezen van een dierbare is voor iedereen moeilijk. Echter kan na verloop van tijd het verdriet minder worden. Wanneer dit niet het geval is en mensen nog dagelijks bezig zijn met de overleden persoon en het verdriet, kan er sprake zijn van gestagneerde rouw.

De behandelmethode zijn respectievelijk: cognitieve gedragstherapie al dan niet met (imaginaire) exposure, interpersoonlijke psychotherapie en EMDR.

Vanwege het Coronavirus konden eerdere trainingen niet doorgaan. Zodra het weer kan, zullen er trainingen worden gegeven in groepsverband. Hier volgt meer informatie over!

welcome

Get appointment

  Have a question?

  [contact-form-7 404 "Niet gevonden"]