Therapie

Niemand is immuun voor het ontwikkelen van klachten. Helaas blijkt in de praktijk dat mensen lang wachten voor ze aan de bel trekken. Psychische klachten hebben veel effect op het dagelijks functioneren. Ook in relationele sferen kan het belemmerend zijn.

Therapie is voor mensen die hun klachten willen leren begrijpen en de klachten willen verminderen d.m.v. verandering. De klachten worden gediagnosticeerd volgens de DSM-5. De volgende klachten worden behandeld:

 • Depressie:  wanneer er een langere tijd sprake is van een sombere stemming, kan er sprake zijn van een depressie.
 • Paniekstoornis: paniekaanvallen zijn vaak kortdurend, maar worden als erg heftig ervaren. Er is vaak geen directe aanleiding voor de angst, echter is de angst aanwezig en belemmerend. Ook zijn er lichamelijke sensaties aanwezig, zoals hartkloppingen, transpireren, benauwdheid. Als gevolg vindt er vaak vermijding plaats.
 • Specifieke fobie: dit is een zeer intense angst voor een specifiek object of situatie. De angst buiten proporties en kan jouw leven beïnvloeden. Denk hierbij aan een spinnenfobie of vliegangst.
 • Sociale angst: mensen met een sociale fobie vinden het moeilijk om in contact te zijn met anderen, ze zijn bang bekeken, bekritiseerd of vernederd te worden. Ze zijn veel bezig met wat een ander over hen denkt. Ze zonderen zich ook vaak af, terwijl er wel een wens is zich te mengen in sociale situaties en interactionele relaties aan te gaan.
 • Gegeneraliseerde angststoornis (GAS): GAS is een stoornis die gepaard gaat met angst op veel gebieden in het dagelijks leven, zoals de financiën, vriendschappen, gezondheid, werk, studie etc. Dit gaat gepaard met overmatig piekeren en catastroferen. Mensen met GAS leven constant in angst en spanning.
 • Obsessief compulsieve stoornis (OCS): OCS bestaat uit obessies en compulsies. Obsessies zijn gedachten die zich dwangmatig opdringen en ongewenst zijn. Er is geen controle meer over de gedachte. Een compulsie is een dwanghandeling die wordt uitgevoerd vanwege de gedachte. Dit werkt vaak stress reducerend, echter is het maar tijdelijk. De dwanggedachten en -handelingen nemen veel tijd in beslag en worden als onprettig ervaren.
 • Ziekteangst stoornis: mensen maken zich overmatig zorgen over hun lichamelijke klachten, of maken zich overmatig zorgen over het ontwikkelen van klachten of het hebben van een ziekte. Ze hebben hun leven er ook op aangepast, door bijvoorbeeld minder te bewegen, anders te eten, situaties te vermijden etc.
 • PTSS: er is sprake van een enkelvoudige PTSS als er naar aanleiding van een traumatische gebeurtenis klachten ontstaan. Het lukt niet goed om de draad op te pakken na de gebeurtenis. Mensen ervaren herbelevingen en nachtmerries. Op dit moment wordt complex trauma nog niet behandeld in de praktijk. 
 • Gestagneerde rouw: het verliezen van een dierbare is voor iedereen moeilijk. Echter kan na verloop van tijd het verdriet minder worden. Wanneer dit niet het geval is en mensen nog dagelijks bezig zijn met de overleden persoon en het verdriet, kan er sprake zijn van gestagneerde rouw.

De behandelmethode zijn respectievelijk: cognitieve gedragstherapie, interpersoonlijke psychotherapie, EMDR, schematherapie. 

Coaching

Een coachingstraject is voor mensen die voor zichzelf een ontwikkelingsproces op gang willen zetten. Een coach begeleidt in de opgestelde doelen. Het grootste verschil met therapie is dat het traject niet gericht is op de klachten, maar op persoonlijke, dan wel zakelijke groei. Voorbeelden van een aantal coachingsvraagstukken:

 • Hoe geef ik mijn leven vorm na de scheiding?
 • Wat belemmerd mij om een promotie aan te durven?
 • Wat heb ik nodig om zelfverzekerder te worden?
 • Ik haal geen voldoening uit mijn werk, wat kan ik doen?
 • Hoe leer ik mijn grenzen bewaken?
 • Hoe kan ik prive en werk beter balanseren?
 • Ik heb al een tijd niet gewerkt, waar begin ik met het zoeken naar een baan en het solliciteren?
 • Wat weerhoud mij ervan om een gezonde relatie te kunnen hebben?

Samen wordt de kern van het probleem onderzocht. Vervolgens wordt er gekeken naar de manier waarop er omgegaan wordt met het probleem (coping) en welke vaardigheden er ontbreken om het probleem aan te kunnen vliegen.  Stapsgewijs wordt er naar het doel gewerkt. 

Er zal geen specifieke methode worden toegepast, wel zal er gebruik worden gemaakt van technieken van verschillende therapieën, zoals motiverende gespreksvoering en oplossingsgerichte therapie. 

Training

De trainingen zullen n samenwerking worden gegeven. De trainingen ´zelfbeeld´ en ´assertiviteit´ staan voor 2020 op het programma. Nadere informatie zal op de website geplaats worden.